U Beogradu je protekle sedmice organiziran još jedan skup Tehničkih sekretarijata Regionalne BFC SEE Mreže.

REDAH je kao tehnički sekretarijat za Federaciju BiH učestvovao na ovom višednevnom sastanku.

Ovom prilikom je organizirana radionica za Tehničke sekretarijate vezano za prezentaciju usvojene nove edicije BFC SEE standarda te e-platforme koja će ubuduće biti korištena u toku procesa evaluacije općina i gradova. Nova verzija standarda u odnosu na prethodnu sadrži neke nove kriterije koji su formirani na temelju povratnih informacija sa terena dobijenih u kontaktu sa svim stranama u procesu. Ovo će u kombinaciji sa korištenjem elektronske platforme doprinijeti daljem unapređenju procesa i kvalitetu samog standarda.

Općina Novi Grad Sarajevo prva je jedinica lokalne samouprave u Sarajevskom kantonu koja je postala nosilac BFC certifikata - (Business Friendly Certification BFC certifikatom), čime je potvrdila status općine sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Tim povodom, na ulazu u zgradu Općine danas su Općinski načelnik Semir Efendić i Jozo Bejić, predsjednik Mreže za povoljno okruženje (BFC) FBiH svečano otkrili BFC tablu.

Certifikat je priznanje za kvalitet, ali i obaveza lokalne zajednice u pogledu kvalitete pružanja usluga, prije svega privrednim subjektima, investitorima i ostalim nosiocima lokalnog ekonomskog razvoja.

Kako je kazao Jozo Bejić, nosioci BFC certifikata su općine koje su dokazale kroz ispunjavanje 12 kriterija i 85 potkriterija da su povoljna destinacija, odnosno da su njihove službe povoljne za domaće, ali i strane investitore, te da su na usluzi u fazi predinvesticije i postinvesticije.

Ovom prilikom čestitao je Općinskom načelniku, Općinskom vijeću i kompletnoj administraciji, koja je svojim radom uspjela dobiti ovaj certifikat, do kojeg nije lako doći.

„BFC certifikat posjeduje samo 35 općina i gradova država članica regionalne Mreže za povoljno poslovno okruženje Jugoistočne Evrope, a od 20 općina iz FBiH, koje su bile u procesu certificiranja, njih 10 su nosioci ovog certifkata“, rekao je Bejić.

Načelnik Semir Efendić istakao je da BFC certifikat za Općinu Novi Grad, na neki način predstavlja potvrdu svega onoga što je ova lokalna zajednica radila proteklih godina. Naveo je da je sam proces certifikacije trajao 18 mjeseci, te da je Općina trebala ispuniti 85 konkretnih mjera, odnosno uvjeta da bi dobila certifikat.

„Općina je od ranije opredijeljena da bude prijateljski raspoložena prema biznisu i svemu onome što otvara radna mjesta u našoj općini. Regionalna mreža Jugoistočne Evrope ocijenila je Općinu Novi Grad kao uspješnu. To je znak za sve one koji dođu u Općinu Novi Grad da će procedure, koje provodi administracija biti na neki način prilagođene i završene sa razumjevanjem. To se prije svega odnosi na firme koje već posluju ili žele investirati u općini Novi Grad“, rekao je načelnik Efendić.

BFC cetrifikat ima deset općina i gradova u FBiH. Pored Općine Novi Grad Sarajevo to su Bihać, Bosanska Krupa, Goražde, Gradačac, Tešanj, Žepče, Posušje, Jablanica i Sanski Most.

Općina Gradačac je odlukom Regionalnog Savjeta BFC SEE uspješno okončala proces certifikacije za općinu sa povoljnim poslovnim okruženjem (Business Friendly Certification) i postala nosilac regionalnog BFC SEE certifikata.
Tako se općina Gradačac pridružuje ranije certificiranim jedinicama lokalne samouprave s područja Federacije BiH koje nose navedeni certifikat: Bihać, Bosanska Krupa, Goražde, Jablanica, Novi Grad Sarajevo, Posušje, Sanski Most, Tešanj i Žepče.

Ispunjenjem uslova propisanih regionalnim standardom BFC SEE općina Jablanica je postala nosilac certifikata općine sa povoljnim poslovnim okruženjem (Business Friendly Certification).

Ovim je općina Jablanica postala prva jedinica lokalne samouprave u Hercegovačko-neretvanskom kantonu/županiji sa certifikatom BFC SEE i ujedno su uz općinu Posušje jedini na području Hercegovine sa ovim prestižnim priznanjem.
Uz navedene općine na području Federacije BiH nosioci certifikata su takođe i Bihać, Bosanska Krupa, Goražde, Novi Grad Sarajevo, Sanski Most, Tešanj i Žepče.

U četvrtak, 1.6.2017. je u Dubrovniku potpisan Ugovor o realizaciji projekta IRENE -Interregional Renewable & ENEergy effiiciency network - Program INTERREG IPA CRO-BIH-MNE, vrijedan 1.915.820 eura.
Projekt IRENE - Interregional Renewable & ENEergy efficiency network će trajati 30 mjeseci pod liderstvom Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE. Projekat će se implementirati u prekograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Osim ZADRE NOVE kao vodećeg partnera, na projektu u ulozi partnera su Zadarska županija, Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH, Grad Mostar, Eko Centar DELFIN i Općina Tivat.

Partneri i projekti

       
     
 
       

Aktualnosti

Prijava za newsletter

Ime:
Email:

Besplatni info telefon

 080 02 22 33
 e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.