Sanski Most zadržao BFC certifikat za povoljno poslovno okruženje

U okviru procesa BFC (Business Friendly Certification) certifikacije u proteklom periodu je sprovedena recertifikacija općine Sanski Most kako bi se kroz proces evaluacije prema važećem BFC SEE standardu ustanovilo da li navedena općina ispunjava uslove za zadržavanje certifikata.

Ispunjavanjem potrebnih uslova općina Sanski Most je zadržala BFC certifikat u svom vlasništvu.

U Federaciji BiH je ukupno 6 općina i gradova koji su trenutno nosioci ovog prestižnog certifikata:

 

- Bihać,
- Bosanska Krupa,
- Goražde,
- Sanski Most,
- Tešanj,
- Žepče.

BFC Mreža Federacije BiH trenutno provodi evaluacija 7 općina i gradova na području Fedecije BiH prema kriterijim propisanim u BFC SEE standardu.

Takođe u pripremi je i potpisivanje ugovora sa par novih općina koje su izrazile interes da se uključe u proces certifikacije.

Program certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem je regionalni proces koji se od 2013. godine provodi u Federaciji BiH. Radi se o procesu koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu potencijala koje nude potencijalnim investitorima u svim aspektima koji čine lokalni ekonomski razvoj. Osim Bosne i Hercegovine program BFC certifikacije se trenutno provodi na području Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Na putu do BFC certifikata općine i gradovi trebaju ispuniti niz kriterija koji podrazumijevaju unapređenje administrativnih procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.
Proces evaluacije općine ili grada traje oko godinu dana i predviđeno je recertificiranje svako dvije godine.

 

Partneri i projekti

       
     
 
       

Aktualnosti

Prijava za newsletter

Ime:
Email:

Besplatni info telefon

 080 02 22 33
 e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.