Jablanica je prva općina u HNK sa certifikatom BFC SEE

Ispunjenjem uslova propisanih regionalnim standardom BFC SEE općina Jablanica je postala nosilac certifikata općine sa povoljnim poslovnim okruženjem (Business Friendly Certification).

Ovim je općina Jablanica postala prva jedinica lokalne samouprave u Hercegovačko-neretvanskom kantonu/županiji sa certifikatom BFC SEE i ujedno su uz općinu Posušje jedini na području Hercegovine sa ovim prestižnim priznanjem.
Uz navedene općine na području Federacije BiH nosioci certifikata su takođe i Bihać, Bosanska Krupa, Goražde, Novi Grad Sarajevo, Sanski Most, Tešanj i Žepče.

 

Uslovi koji trebaju biti ispunjeni za navedenu certifikaciju se sastoje od niza kriterija i potkriterija a koji se odnose na unapređenje administrativnih procedura, jačanje transparentnosti u radu administracije, smanjivanje birokratije, obezbjeđenje informacija za privrednike i potencijalne investitore i slično. Riječ je o procesu koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu potencijala koje nude potencijalnim investitorima u svim aspektima lokalnog ekonomskog razvoja.

Program certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem je regionalni proces koji se od 2013. godine provodi u Federaciji BiH. Osim Bosne i Hercegovine program BFC SEE certifikacije se trenutno provodi na području Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Poziv jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH za uključenje u proces certifikacije je stalno otvoren.

 

 

Partneri i projekti

       
     
 
       

Aktualnosti

Prijava za newsletter

Ime:
Email:

Besplatni info telefon

 080 02 22 33
 e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.