Održano testiranje kandidata za evaluatore u okviru BFC Mreže Federacije BiH

U petak 15.9.2017. godine u Sarajevu je održano testiranje kandidata za evaluatore u okviru procesa BFC certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem.

BFC Mreža Federacije BiH je organizirala ovo testiranje u skladu sa uvođenjem nove edicije BFC SEE standarda prema kojoj će se ubuduće ocjenjivati jedinice lokalne samouprave.

U narednom periodu se planira održavanje obuka za timove općina i gradova koji ulaze u proces certifikacije ili recertifikacije po BFC SEE standardu.

U ovom trenutku ukupno 10 općina i gradova sa područja Federacije BiH su nosioci BFC SEE certifikata.

Program certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem je regionalni proces koji se od 2013. godine provodi u Bosni i Hercegovini putem 2 BFC Mreže (Federacija i Republika Srpska).

Ovo je proces koji omogućava ocjenu jedinica lokalne samouprave u pogledu potencijala koje nude potencijalnim investitorima u svim aspektima koji čine lokalni ekonomski razvoj.

Pored Bosne i Hercegovine program certifikacije se provodi i na području Srbije odakle je i krenuo, te Hrvatske, Makedonije i Crne Gore.

Na putu do certifikata općine i gradove trebaju ispuniti 10 kriterija odnosno 67 potkriterija koji obuhvataju unapređenje administrativnih procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.

Proces evaluacije traje oko godinu dana.

Poziv općinama i gradovima u Federaciji BiH za uključenje u proces certifikacije je stalno otvoren.

Partneri i projekti

       
     
 
       

Aktualnosti

Prijava za newsletter

Ime:
Email:

Besplatni info telefon

 080 02 22 33
 e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.