Usvojen strateški plan ruralnog razvoja BiH

Na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Vijeće ministara BiH danas je usvojilo Prijedlog strateškog plana ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine (2018 – 2021), čime se stvaraju se uvjeti da domaći poljoprivredni proizvođači, putem projekata, dobiju milionska sredstva iz fondova Evropske unije. Strateški plan će osigurati široki okvir koji će voditi postepenom usklađivanju poljoprivrede i ruralnog razvoja u BiH s najboljim praksama Evropske unije.

"Dug je put, ali smo usvajanjem ovog dokumenta učinili velike korake. Vjerujem da je ovo nagovještaj boljih dana za poljoprivredu. Strateški plan ruralnog razvoja će značajnim dijelom poslužiti za privlačenje sredstava iz pretpristupnih fondova", poručio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović nakon sjednice dodajući da je riječ o dokumentu koji je rađen uz punu podršku međunarodnih organizacija i međunarodnih stručnjaka.

Podsjećamo, ministar Šarović je u više navrata je pozivao na hitno usvajanje strategije ruralnog razvoja BiH, nakon čega je Vlada Republike Srpske posljednjeg radnog dana prošle godine, dala pozitivno mišljenje na ovaj strateški okvirni dokument.

Strateški plan ruralnog razvoja u potpunosti poštuje nadležnosti entiteta, a u njegovoj izradi ravnopravno su sudjelovali predstavnici entitetskih vlada, čiji su zahtjevi maksimalno uvaženi.

Ministar Šarović je o usvajanju ovog strateškog dokumenta u Vijeću ministara BiH obavijestio Evropsku komisiju i nadležne organe u Briselu a dokument će biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri.

(Izvor: www.mvteo.gov.ba)

Partneri i projekti

       
     
 
       

Aktualnosti

Prijava za newsletter

Ime:
Email:

Besplatni info telefon

 080 02 22 33
 e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.